Rólunk

RÓLUNK:

Nevünket - a földrajzi elhelyezkedésünk okán - a Duna bajai mellékágától, Sugovicától kölcsönöztük, mely elnevezés a szerelmes leány, Súgó Vica balladájához kötődik. Van azonban egy kulturális magyarázata is a Sugovica szónak, ez pedig az, hogy a régi időkben a vízre jártak le az itt lakó sokacok és bunyevácok mosni, mitől is a víz koszos lett, ez horvátul annyit jelentett: "šugava voda" (azaz zavaros víz). E szavak összeolvadásából maradhatott meg a Sugovica elnevezés. Bárhogy is legyen, e név örök...

Egyenesen a halászlé fővárosából, foltból, cérnával varrt barátságok körét találod...

2012. július 18., szerda

Guiness rekord és ami mögötte van

Még az év elején vetődött fel az ötlet, hogy nemzeti lobogót varrjunk ami egyben rekordkísérlet felállítása. A nyár még messzinek tűnt. A szervezés, anyaggyűjtés megkezdődött de igazán háttérben zajlott a munka annak okán is, hogy egy májusi program szervezése is előttünk állt.
Számomra szinte észrevétlenül jött el a nagy nap. A keddi találkozón érezhettük : nincs visszaút 2 nap múlva oda kell állni és meg kell varrni a zászlót.
Csütörtökön reggel 9-kor lelkes, izgatott csapat kezdte meg az előkészületeket a Kultúrpalotában. A tervnek megfelelően kiraktuk a zászlót az apró darabokból  úgy, hogy középen srégen egy világosabb sáv fusson végig. Élveztük a "sakkozást". Jól jött a helyszín kialakítása, a karzatról egészben láthattuk az összhatást. Lelkesen próbáltuk fentről magyarázni a lent lévőknek, hogy az 1080 db anyagból melyeket kellene kicserélni hogy tökéletes legyen a lobogó.
Rövid szünet után fél 1 körül újra a Bácskai Kultúrpalotában voltunk, lassan megérkeztek a vendégek, helyükre kerültek az asztalok és a varrógépek.
2 óra 6 perckor elindult a varrás. Nagy lendülettel kezdtünk egyszerre 30-an varrtuk a lobogó csíkjait. Az apróbb nehézségeket gyorsan orvosoltuk. Ahogy a zászló varrása haladt nem volt szükség egyszerre mindannyiunkra, így megkezdődött a beszélgetés. Kiderült amit addig nem mondtunk ki : rengeteg kétség, feszültség volt bennünk. Nem láttuk a végét, nem tudtuk sikerül-e amit elterveztünk.
A hosszanti csíkok megvoltak, folyt a vasalás majd a csíkokból lassan összeállta a zászló 3 sávja, megkapta a közbélést és a hátlapot is. A lányok nekiálltak a tűzésnek de éreztük az idő vészesen halad előre.

Aki jártas a foltvarrásban tudja, hogy a munka neheze ekkor kezdődik. A tűzés hosszadalmas, ekkora darabokat béléssel hátlappal összedolgozni embert próbáló feladat. A mérete és a súlya miatt egyszerre többen tartottuk a zászlót, míg Vali varrt Rózsa a keze alá dolgozva igazgatta a téglalapokat.

Majdnem 8 óra volt, elkezdődött a drukk, feléledt a csapat. Mindenki segített, 20 centinként varrtuk fel a szegélypántot varrtuk össze a hátlapot. Felkerültek a résztvevő csapatok plakettjei is a zászló hátlapjára.

8 óra 47 perckor a mű elkészült! Körbeálltuk és nagy üdvrivalgások közepette lengettük.

A Magyarországi Rekordok Országos Szövetségének elnöke, Sebestyén István hivatalosan is bejelentette a rekordkísérlet sikerült. Rita átvette a tanúsítványt majd két kezét felrakva mutatta a nemzetközi jelet : OK Megcsináltuk!

Késő este volt de egy gyors koccintás után vacsorázni mentünk. Emelkedett hangulatban mosolygós arccal zártuk a nagy napot.


Gál Hajnalka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...