Rólunk

RÓLUNK:

Nevünket - a földrajzi elhelyezkedésünk okán - a Duna bajai mellékágától, Sugovicától kölcsönöztük, mely elnevezés a szerelmes leány, Súgó Vica balladájához kötődik. Van azonban egy kulturális magyarázata is a Sugovica szónak, ez pedig az, hogy a régi időkben a vízre jártak le az itt lakó sokacok és bunyevácok mosni, mitől is a víz koszos lett, ez horvátul annyit jelentett: "šugava voda" (azaz zavaros víz). E szavak összeolvadásából maradhatott meg a Sugovica elnevezés. Bárhogy is legyen, e név örök...

Egyenesen a halászlé fővárosából, foltból, cérnával varrt barátságok körét találod...

2016. október 4., kedd

A Hajómalom ünnepe

Kedves Érdeklődők!

Fogadjátok szeretettel Nagyné Rózsahegyi Csilla élménybeszámolóját!




"Foltvarró Körünk a meghirdetett Hajómalom ünnepre október 1-jén felkészülten érkezett a bajai Türr kilátóhoz és a Halászati Mini Skanzenhez.

Kötéltárlatot készítettünk a munkáinkból: a közös munkáinkból is került kiállításra illetve a foltkör tagjai is hozzájárultak a sokszínűséghez saját darabjaikkal:
















Felszerelésünkhöz pulóverek, takarók és nagykabátok is hozzátartoztak, ugyanis napos, de szeles idő volt. Ennek ellenére igyekeztünk interaktívvá tenni részvételünket: a csoport egy része a francia zászló munkálataival haladt (az előzményeket itt találjátok).

Tagjaink filchalacska varrásával vonták be az alkotás örömeibe az érdeklődő gyerekeket, anyukákat:




Én egy meglepetés munkával próbáltam hozzájárulni az ünnepléshez. Egy halat készítettem maradék kékfestő anyagokból kék alapra applikálva:


 

A munkadarab  készen várta a látogatókat, hogy díszítést - halpikkelyt kapjon - gombot varrjon rá a vállalkozó kedvű.  Sajnos egyre többször tapasztaljuk, hogy nehezen lehet beszélgetésre és közös alkotásra bírni a látogatókat. Ennek ellenére a halpikkelyekkel sikerült közössé, sőt nemzetközivé tenni a quiltet.  Egy japán látogatónk is volt, aki meglepetésemre németül beszélt, illetve egy Pécsett tanuló ukrán egyetemista is varrt halpénzt a közös halunkra.



















Palik Vera, a Bajai Hajómalom Egyesület vezetője elmondta, hogy reményeik szerint a jövő évi Hajómalom ünnepen  már az elkészült malomnak örülhetünk, reméljük, akkor is részt vehetünk a programjukon.

A következő közösségi programunk a „Doromboló” lesz a városi könyvtárban (Munkácsy utca, volt Zsinagóga)  október  8-án  14,00 órától.  Gyertek cicát varrni velünk, cicasimogatóba vagy cicát örökbe fogadni! Szeretettel várunk mindenkit!

Foltos üdvözlettel: Nagyné Rózsahegyi Csilla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...