Rólunk

RÓLUNK:

Nevünket - a földrajzi elhelyezkedésünk okán - a Duna bajai mellékágától, Sugovicától kölcsönöztük, mely elnevezés a szerelmes leány, Súgó Vica balladájához kötődik. Van azonban egy kulturális magyarázata is a Sugovica szónak, ez pedig az, hogy a régi időkben a vízre jártak le az itt lakó sokacok és bunyevácok mosni, mitől is a víz koszos lett, ez horvátul annyit jelentett: "šugava voda" (azaz zavaros víz). E szavak összeolvadásából maradhatott meg a Sugovica elnevezés. Bárhogy is legyen, e név örök...

Egyenesen a halászlé fővárosából, foltból, cérnával varrt barátságok körét találod...

2016. október 11., kedd

Október 8-a, szombat

Egy nap, két program

Kedves Érdeklődők!

Nagyon kellemes és aktív napunk volt nekünk, Sugovicáknak ismét.
Szombaton két rendezvényen is részt vettünk.
Fogadjátok szeretettel tagjaink tartalmas élménybeszámolóit!

Mohácsi délelőtt - egy kellemes varrós nap Sáriné Magditól:

"Régóta készültem már a Mohácsi varrós napra, idén sikerült is eljutnom.Napsütéses időben keltünk útra négyen. Kis kitérővel de szerencsésen odaértünk. Nagyon szép épületben és azon belül nagyon szép teremben állítottak ki a Mohácsi foltvarrók. Kapkodtuk a fejünket a sok szépség láttán. Jó volt találkozni a sok vidéki foltvarróval. 11 órakor kezdődött a tombola sorsolás ( minden tombola jegy nyert). Utána terülj terülj asztalkám, adtunk a kilóknak..
Ezt követően vásárlásra volt lehetőségünk,lehetett tanulni karkötővarrást,karácsonyfadíszt,papucskát és még sok mást.Hamar eltelt a délelőtt de vidáman és jókedvűen indultunk haza. Ezúton is köszönjük a Mohácsi lányoknak,a vendéglátást!" 
 
És néhány kép a mohácsi munkákból:
 
 
 
















Doromboló - sokat varrtunk a gyerekekkel jókedvvel - Nagyné Rózsahegyi Csilla beszámolója:
 
"Múlt szombaton a könyvtár által rendezett „Doromboló” rendezvényre voltunk hivatalosak,
kézműves foglalkozást tartottunk a kicsi és nagy látogatóknak. 
Az előző kedden sokféle macska mintát szabtunk ki. Szombaton a résztvevőknek  csak a mintát és a színt kellett kiválasztani  és kezdődhetett a móka: macskavarrás.
A nyári Szabadban varrás  transzfer*  technikájának sikerén  felbuzdulva megbeszéltük, hogy most is készülünk: nyolc féle macska várta kinyomtatva a gyerekeket.  Ezt a technikát szeretjük vinni foglakozásokra, mivel az egészen kicsi óvodások is meg tudják csinálni. Érdekes volt nézni, hogy miként választanak a gyerekek a mintákból:
egyesek ugyanazt a cicát választották amit az előző gyerekeknél láttak, míg mások  a klasszikus macskaábrázolást keresték, volt, aki pedig egy viccesebb cicarajzot…
Előfordult, hogy egymás után ötször ugyanaz a minta került elő. Sok gyerek megfordult az asztalunknál, sokszor a fiam, Bence is segített magyarázni a transzferálás módját (transzferálni más alapra is lehet, de nálunk - foltosoknál- mégiscsak a textil a favorit).

Sajnos vagy szerencsére (?) annyira foglalt volt az időnk, hogy a másik asztaloknál történő dolgokra nem is tudtunk figyelni.  Alapvetően egy jól megszervezett, jól meghirdetett, és látogatott rendezvényen vehettünk részt. 

*   Transzferáláshoz a festék és hobby boltokban lehet vásárolni transzferfolyadékot. A használati útmutatás alapján könnyen el lehet sajátítani a technikát."
 
És a transzferálás mellett sokat varrtunk - Kovács Ilon beszámolója:
 
"Várakozással, és tele csomagokkal érkeztünk a Bajai Ady Endre Könyvtár és Művelődési Központ által rendezett Doromboló Cicanapra.

Jó ötlet volt korán menni, így elő tudtunk készülni a varráshoz. Két órára olyan tömeg jött össze, hogy tele volt az olvasótér. Több asztalt kaptunk, így az érdeklődők kényelmesen mellénk tudtak ülni, és varrogatni. Meglepően bátrak voltak a gyerekek. Jó volt nézni, ahogy választanak, milyen színű cicát is készítsenek.  Az előre előkészített minták alapján láthatták, hogy milyen is lehet a végeredmény. 
A fiúk legalább olyan érdeklődők voltak, mint a kislányok. Igaz, ami igaz az anyukák is besegítettek olykor....
Jó volt nézni igyekezetüket, hogyan választanak szemet, és orrocskát a cicáknak. Talán a tű befűzése volt a legbonyolultabb feladat, de ezen mi könnyen segítettünk.

Csilla körül is nagyon sokan voltak, aki a transzferálás technikáját mutatta be, és szebbnél szebb cicusok készültek a munka során.

Amikor felkértek bennünket, hogy lassan fejezzük be a varrogatást, mit tagadjam, meglepődtem, mert úgy elrepült az idő, észre sem vettem.

Köszönet a meghívásért, az írásos elismerésért, nagyon jól éreztük magunkat."

Néhány mozgalmas fotó is készült:










 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...