Rólunk

RÓLUNK:

Nevünket - a földrajzi elhelyezkedésünk okán - a Duna bajai mellékágától, Sugovicától kölcsönöztük, mely elnevezés a szerelmes leány, Súgó Vica balladájához kötődik. Van azonban egy kulturális magyarázata is a Sugovica szónak, ez pedig az, hogy a régi időkben a vízre jártak le az itt lakó sokacok és bunyevácok mosni, mitől is a víz koszos lett, ez horvátul annyit jelentett: "šugava voda" (azaz zavaros víz). E szavak összeolvadásából maradhatott meg a Sugovica elnevezés. Bárhogy is legyen, e név örök...

Egyenesen a halászlé fővárosából, foltból, cérnával varrt barátságok körét találod...

2012. július 20., péntek

Kiállításmegnyitó

A Bácskai Kultúrpalota ad otthont az augusztus 20-ig megtekinthető kiállításnak. Pénteken ebben a gyönyörűen felújított épületben, igényesen megszervezett, könnyed, jó hangulatú, mégis ünnepélyes megnyitón vettünk részt.

Beszédet mondott Zsigó Róbert Baja polgármestere és Nagy Csaba Pécs alpolgármestere is.  A kiállítást a Magyar Foltvarró Céh elnök asszonya, Szakácsné Piroska nyitotta meg. Szó esett összefogásról, barátságról, a rekord megszületéséről, de egy idő után a szavaktól az érzelmek vették át a főszerepet.
Azt gondoldom sokunkban itt ért meg a felismerés, hogy mekkora dolognak lehettünk részesei az előző napon.
Nem csak egy rekord született, végre egyben láthattuk fél év előkészületét, a megbeszélések a szervezés az anyaggyűjtés, ötletelés és a látványvarrás eredményét.
Ott volt előttünk a terem díszeként a kézzelfogható valósága annak, hogy korunk betegsége, a szürke hétköznapok, a rohanás, az érdektelenség, a széthúzás, a saját érdekek előtérbe helyezése legyőzhet,ő ha közös a cél.

A megnyitó végén Ritát hívták a színpadra. Beszédét nem tudta elkezdeni mert Rózsa lépett hozzá egy csokor virággal, amivel köszönetünket fejeztük ki munkájáért ami lehetővé tette, hogy - igaz, könnyekkel küszködve - de büszkén ülhettünk ott annak tudatában, hogy nagyot alkottunk.

Ezek a pillanatok rólunk szóltak. Csak remélni tudom, hogy a közönség is érezte mi zajlik a terem jobb oldalán ülő kis bajai csoportban.
Mindenesetre mi tudtuk, hogy GYŐZTÜNK, hogy mennyi minden felett azt talán nekünk is csak az idő mutatja majd meg.


Gál Hajnalka




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...