Rólunk

RÓLUNK:

Nevünket - a földrajzi elhelyezkedésünk okán - a Duna bajai mellékágától, Sugovicától kölcsönöztük, mely elnevezés a szerelmes leány, Súgó Vica balladájához kötődik. Van azonban egy kulturális magyarázata is a Sugovica szónak, ez pedig az, hogy a régi időkben a vízre jártak le az itt lakó sokacok és bunyevácok mosni, mitől is a víz koszos lett, ez horvátul annyit jelentett: "šugava voda" (azaz zavaros víz). E szavak összeolvadásából maradhatott meg a Sugovica elnevezés. Bárhogy is legyen, e név örök...

Egyenesen a halászlé fővárosából, foltból, cérnával varrt barátságok körét találod...

2014. október 9., csütörtök

Még mindig..... 
Még mindig a tegnapelőtti Foltkörös foglalkozás jár az eszemben. Egy óra után megtelt a terem. Mindenki pakolta a gépét, és igyekezett áramot varázsolni a varráshoz.  Nem járok olyan régóta a Foltkörbe, de mindig meglepett az a nyílt és odafigyelő figyelem, amikor megérkezik valaki, felcsillannak a szemek. 

Talán merész gondolat volt eltérni a több éves gyakorlattól, és korai kezdési időpontra, délután 1 órára tenni a foglalkozások kezdetét, de talán működni fog. Még törjük a fejünket, hogy a később érkezők - akik dolgoznak-, minden információt megkapjanak, amit mi a foglalkozás elején megbeszéltünk. Meg fogjuk oldani.

Kedden is sokan voltunk, és jó volt!  Klárika, aki varrást vezette, nem győzött végigjárni bennünket, hogy mindenkinek segítsen, és újabb lendületet adjon, egy-egy új lépésnél.

Tizennégy fő, az komoly létszám, és még négy óra után is jöttek.  Mindenki hozott varrógépet, és nem is akármilyeneket!  Közös öröm volt, hogy három tagunk szeptembertől új gépen varr, azért ez valamit jelent!

Teljes a hangzavar, ha arról van szó, hogy mi legyen a következő foglalkozások témája. Már lassan márciusnál tartunk az ötletekkel.
Nem eresztem hosszú lére, de örülök, hogy egyre többen vagyunk, és alkotunk.  Mert az alkotás minden területen jót tesz az embernek, a mi esetünkben főleg a léleknek, és ez jó érzés.. ….
                                                                                                                          Kovács Ilon tollából 

Itt pedig a Klári által mutatott csantavéri terítő technikai leírását találjátok  
LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE:

Első  lépésként  2 féle textilből levágunk 1-1 15-15 cm-es csíkot (140 cm szélesanyagból), egymáshoz varrjuk őket, majd szétvasaljuk a hátulján a varrásráhagyásokat. Ezután 15 cm-ként keresztben felvágjuk az összevarrt csíkunkat.

Majd a képen látható módon összevarrunk 2-2 csíkot, a színek ellentétesen legyenek. 4 négyzetből álló blokkot kapunk, melyet jó foltosként tovább darabolunk. :)

A vonalzóval a középtől 4 cm-re elvágjuk a textilblokkunkat.

Ezt mind a 4 irányból megtesszük. Kicsit széthúztam  a blokkokat, hogy látszódjanak az így kialakuló elemek.
A ferdén "kiemelt" egységeket fordítva helyezzük vissza a helyükre.
 Itt vannak az említett elemek megfordítva.
Csíkonként összevarrjuk az elemeket. Majd az elemeket egymáshoz varrjuk és így megkapunk egy kész blokkot.

Klári felhívta a figyelmünket arra is, hogy a ráhagyásokat vasaljuk szét.
Összesen 4 blokkot készítünk el a fent leírt módon.
Ezután keretezés következik, ehhez szükség van egy 15 cm-es textilcsíkra, a csík szélessége 7,5 cm ebben az esetben, melyek 45 fokos szögben találkoznak a sarkoknál.
Magdi karácsonyi anyagokkal dolgozott
Ha ez is megvan, hátlapozzuk a terítőnket.Margó szürkéből varrta a blokkjait

Rózsimami és az én blokkom

Jó hangulat és napsütés is volt :)

Margó szépséges pénztárcája

Az elkészült úti varrósneszik és pénztárcák


Bejegyezte a Foltkör nevében: Andrási Rita
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...