Rólunk

RÓLUNK:

Nevünket - a földrajzi elhelyezkedésünk okán - a Duna bajai mellékágától, Sugovicától kölcsönöztük, mely elnevezés a szerelmes leány, Súgó Vica balladájához kötődik. Van azonban egy kulturális magyarázata is a Sugovica szónak, ez pedig az, hogy a régi időkben a vízre jártak le az itt lakó sokacok és bunyevácok mosni, mitől is a víz koszos lett, ez horvátul annyit jelentett: "šugava voda" (azaz zavaros víz). E szavak összeolvadásából maradhatott meg a Sugovica elnevezés. Bárhogy is legyen, e név örök...

Egyenesen a halászlé fővárosából, foltból, cérnával varrt barátságok körét találod...

2016. október 17., hétfő

Október 15-e

Érsekcsanádon jártunk

Sziasztok!

Fogadjátok szeretettel tagjaink beszámolóját egy nagyon jól sikerült és élmény teli varrós napról.

Sándorfiné Katica beszámolója:"Nagy várakozással készültem Csanádra, mivel a tavaly náluk rendezett varrós napon vettem először részt egész napos foltvarrós rendezvényen. 
Szeretettel fogadtak bennünket Margitkáék, amikor  9-óra előtt megérkeztünk, köszöntöttek és egy közös ima után kezdhettük a varrást, ki mit választott. 
Én foltvarró társam, Sáriné Magdi által mutatott táskát varrtam, és még vagy 10-en,  köztük Márti is. Van, aki hozott anyagból dolgozott, van aki vett a helyszínen.  Magdi segítségével volt aki kukacolta az alapot, én csak átlósan steppeltem, de majd a kukacolást is megtanulom. 
Ezután  szabás-varrás-bontás-bontás, mivel nem is volt olyan egyszerű, aztán kis kávé szünet, és már kezdett alakulni a kis táskánk. Ebéd! -  szóltak a lányok és a gépek megálltak, sok finomságot készítettek a vendéglátóink - győztük válogatni, finomak voltak a sütik is. Indultak a gépek ebéd után, vártuk a csodákat, ki milyen szépet alkotott. Magdi sokat járt köztünk, mert hívtuk jó-e így, vagy hogy csináljam kérdésekkel. Én lettem kész először, mindjárt be is pakoltam, aztán jöttem haza, de még egymás után készültek a szebbnél szebb táskák. Megint eltelt egy szép varrós nap, azt hiszem még varrok egy pár ilyen táskát…….."

Sáriné Magdi keretes táskája

Poppné Zsuzsi szintén nagyon lelkes beszámolója:
"Vártam már az október 15-ét,  az érsekcsanádi foltvarrós napot, hiszen sűrű magánéleti programjaim miatt Mohácsra nem tudtam eljutni előző hétvégén..
Érsekcsanád közel van Bajához, és néhányszor voltam már itt -  úgy gondoltam az idén is mindenképpen el kell jutnom a varrós napra.
Nem bántam meg, mert most is nagyon remekül éreztem magam.

Többféle foltos téma közül lehetett választani. Sáriné Magdi nagyon tetszetős táskát, Andrási Rita  remek ízlésének és egyéniségének megfelelő ajtó kopogtatót tanított, és még volt több téma is.
Mindkettő megvarrását szívesen választottam volna. Én mégis a kaposvári Bözse virágmintás terítőjének a megvarrásara vállalkoztam. Úgy gondoltam, hogy Rita és Magdi  tudását a bajai foltvarrós délutánokon is át tudják adni, és én viszont tovább tudom adni az általam tanultakat.

Bözse terítője rendkívül munkaigényes és aprólékos minta volt, amit én nagyon szeretek csinálni, hiszen ha  a sok kis apró darabka összeáll,  rendkívül nagy sikerélményt nyújt. Sajnos  nem lett kész a térítő, viszont sok blokkom elkészült, és a mintát elsajátítottam.
A varrás -  mint mindig-  kikapcsol, megnyugtat és elfelejti az ember a napi gondokat. Gyorsan elmúlt az idő…..
A csanádi foltkör tagjai most is jól megszervezték a közös varrást. Remek volt a vendéglátás. Itt is volt lehetőség anyag és egyéb kellékek vásárlására.
Örültem, hogy egyre több barátot ismerhettem meg. Carol köszöntése személy szerint engem lelkileg is megérintett.
Köszönet a szervezőknek, tanítóknak is, hogy ennyi embernek örömet, kellemes napot okoztak!"


És néhány kép az alkalomról:


Poppné Zsuzsi elkészült blokkjai


Forrainé Éva csillagmintája

Horkicsné Ági csillaga

Gunics Klári ünnepi gyertyadísze is készül

Dienes Zsuzsi őszi hangulatú ajtódísze is alakul Foltos üdvözlettel: ARita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...