Rólunk

RÓLUNK:

Nevünket - a földrajzi elhelyezkedésünk okán - a Duna bajai mellékágától, Sugovicától kölcsönöztük, mely elnevezés a szerelmes leány, Súgó Vica balladájához kötődik. Van azonban egy kulturális magyarázata is a Sugovica szónak, ez pedig az, hogy a régi időkben a vízre jártak le az itt lakó sokacok és bunyevácok mosni, mitől is a víz koszos lett, ez horvátul annyit jelentett: "šugava voda" (azaz zavaros víz). E szavak összeolvadásából maradhatott meg a Sugovica elnevezés. Bárhogy is legyen, e név örök...

Egyenesen a halászlé fővárosából, foltból, cérnával varrt barátságok körét találod...

2016. október 25., kedd

október 22-e - Szöszmöszölős szombat



Kedves Érdeklődők!

Fogadjátok szeretettel élménydús szombatunkról szóló beszámolónkat Kupsza Nóri megfogalmazásában:

"Szombat délelőtt ismét ellátogatott hozzánk, a Sugovica Foltkör népes csoportjához Nagyné Drapkó Mónika nemezkészítő. 

Mónika ma is szebbnél szebb gyapjúmunkákat hozott és mutatott be nekünk. 
Gyönyörködhettünk csodaszép, ízléses sáljaiban, egyedi kalapjában és kesztyűjében, a tündérszép mesevilágot elhozó táskáiban, mamuszaiban, gyöngyös maszkjában.

Ez alkalommal egy többrétegű, nemez kitűző elkészítésével próbálkoztunk, mely – kivitelezését tekintve – legalább olyan nehéz volt, mint korábban a szélcsengő.

Elsőként két kör alaklemezt vágtunk ki, egy kisebbet és egy nagyobbat. Ez utóbbin „belülről kifelé” irányban kellett elhelyezni a gyapjúszálakat úgy, hogy szépen fedjék egymást. Ezt követte a türelmi határainkat is igénybe vevő, meleg, szappanos vizes csicsogtatás következett.

Mikor kellőképpen „összeállt” a munkadarab, Mónika ollóval körbevágta azt a peremén. Ezzel a művelettel később a bátrabbak maguk is megpróbálkoztak. 

A második, kisebb, közepén kivágott alaklemezt körbe kellett tekerni a finom gyapjúszálakkal. A meleg, szappanos víz és az aprólékos, 1-2 órás csicsogtatás és söndörgetés, egyengetés persze itt sem maradhatott el. Amikor már kellően megvastagodott és levegőmentes lett a munkadarab, néhányszor gombóccá gyúrtuk, majd alakítgattuk végső formájára.

Roppant nagy élvezet volt ez kicsiknek és nagyoknak - sok gyerek is volt köztük - kislányok, nagylányok és kisebb-nagyobb unokák.

Márs a fejünkben a következő ötlet is nemezelésre, alig várjuk, hogy Mónika beavasson bennünket a mobiltok készítés rejtelmeibe."

És néhány kép a csodás hangulatról, oktatónkról, rólunk és munkáinkról:

Móni a szépséges nemezelt sáljával

Nóri a sálban, hazavitte volna.... de más is :)

Móni készítette labda

Mónika által készített kitűzők


Válogatjuk a gyapjakat

Kirakózunk a gyapjakból

jó a kedvünk is...

Alkotnak az unokák és a mama is

Szappanképzés, csepegtetés...

és még kell szappanos víz






Marika alkotásai




Összkép

És sok mosoly a végén is!
 Üdvözlettel: ARita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...