Rólunk

RÓLUNK:

Nevünket - a földrajzi elhelyezkedésünk okán - a Duna bajai mellékágától, Sugovicától kölcsönöztük, mely elnevezés a szerelmes leány, Súgó Vica balladájához kötődik. Van azonban egy kulturális magyarázata is a Sugovica szónak, ez pedig az, hogy a régi időkben a vízre jártak le az itt lakó sokacok és bunyevácok mosni, mitől is a víz koszos lett, ez horvátul annyit jelentett: "šugava voda" (azaz zavaros víz). E szavak összeolvadásából maradhatott meg a Sugovica elnevezés. Bárhogy is legyen, e név örök...

Egyenesen a halászlé fővárosából, foltból, cérnával varrt barátságok körét találod...

2017. február 13., hétfő

VARRÓS SZOMBAT - 2017. február 11.
Kedves Érdeklődők!

Fogadjátok szeretettel beszámolónkat a közös varrós szombatunkról:

A szombatot megelőző keddi napon végleg eldőlt, hogy szombaton varrni fogunk, mégpedig közösen.
Csordásné Györgyi egy igen tetszetős hátizsák varrását vállalta, hogy megmutatja, hogyan kell megvarrni.Ahogy szokott, lelkes jelentkezések.....
Eljött a szombat. Kicsit megfogyott a lelkesedés az influenzás időszak miatt is, de akik eljöttek csupa várakozással várták Györgyi iránymutatását: Czughné Zsuzsi, Kovácsné Marika, Sándorfiné Katica, Andrási Rita, no, és Anna lánya, aki nagyon jól javított az átlagéletkoron - és jómagam...

Azt hiszem Györgyi oktatásra -  IS  - termett. Lelkiismeretesen készült.

Sokszorosított tematikai leírást, és pontos szabásmintát hozott. Az előzetes levélváltások alapján már előkészített tűzött textileket hoztunk, ami nagyban megkönnyítette a következő lépéseket.

Aki még ilyen közös varráson nem volt, nem tudja, milyen sokszínű beszélgetések zajlanak a varrást megelőzően, és persze közben folyamatosan is. A terülj-terülj asztalkára mindenki finomságai kikerülnek, Kovácsné Marika frissen sült kelt kalácsa, kiflije vitte a pálmát.  Utolérhetetlen.
Az örömködések után kezdődött az érdemi munka.

Ez a varrás sok új elemet is tartalmazott.  Pl. a kédervarrás technikáját.
Györgyi bemutatta a kádertalppal történő varrást. Ki-ki varrótalp készlete alapján készítette el cipzárvarró talppal, vagy a kédervarró talppal.

A 3 cm-es ferdepántba bevarrjuk a textilkédert (de lehet a hagyományos, műanyag kédert is).


Czughné Zsuzsi bordóba bújtatott kédere a táska hátlapján

Györgyi ismertetőt tartott a táskamerevítők fajtáiból, egy-egy darab anyaggal, hogy a megfelelő merevítést adhassuk a táskánknak.
Új cipzár bevarrási technikát is mutatott, ami fontos része volt a hátizsáknak. Megdolgoztunk vele,  de nagyon mutatós lett. 
 
Györgyi folyamatosan járt körbe, és minden felmerülő kérdésre válaszolt, mert kérdés az volt.
Ahogy az óramutató haladt, úgy alakultak a hátizsákok. Itt-ott apróbb fejtések-bontások, ahogy ez már lenni szokott.  A forma azonos, a különbözőségük a textilek mintájából adódóan más-és más, de ezen már meg sem lepődünk, hiszen ez mindig így van, sosem készül két egyforma darab.
Volt, aki a minta alapján füles táskát készített.

 
ARita feljelöli a műbőrfülek helyét, pontosnak kell lenni.

Én pl. a kakukktojás szerepét töltöttem be, mert egy félig előkészített kirándulós egyszerű táskát varrtam.

Kikapcsolódásként Katica megmutatta szép „csillagát”, ez a minta a Gombocz Ági szilveszteri varrásának mintája, ez a következő keddi találkozónk témája is egyben. Ott majd Sáriné Magdi avat be bennünket a részletekbe. 
 


 
Kovácsné Marika, és Andrási Rita pedig elhozták a Sulyok Levente által a Hírfoltokban meghirdetett varrás anyagát, az eddig elkészült munkájukat, van még munka elég....


Jóleső érzés volt, hogy néhányan bejöttek „úgymond”, meglátogatni bennünket. Gál Hajni, Gunics Klári, Dienes Zsuzsa, és Nagyné Rózsahegyi Csilla ugyan nem varrtak ma, de egy kis időt velünk töltöttek, és sokat beszélgettünk. 
A képek mesélnek a történtekről, de a hangulatot nem adják vissza, ami nagyon jó volt:


 A mai nap befutója Sándorfiné Katica lett, aki be tudta fejezni a munkát. Gratulálunk neki.

 
 
Köszönjük Györgyinek az oktatást, a sok segítséget, a jó hangulatát, férjének külön köszönet a türelméért, hiszen fél hatkor fejeztük be ezt a csodás varrós napot.

Hamarosan ismét új témával jövünk!

Foltos üdvözlettel: Kovács Ilon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...