Rólunk

RÓLUNK:

Nevünket - a földrajzi elhelyezkedésünk okán - a Duna bajai mellékágától, Sugovicától kölcsönöztük, mely elnevezés a szerelmes leány, Súgó Vica balladájához kötődik. Van azonban egy kulturális magyarázata is a Sugovica szónak, ez pedig az, hogy a régi időkben a vízre jártak le az itt lakó sokacok és bunyevácok mosni, mitől is a víz koszos lett, ez horvátul annyit jelentett: "šugava voda" (azaz zavaros víz). E szavak összeolvadásából maradhatott meg a Sugovica elnevezés. Bárhogy is legyen, e név örök...

Egyenesen a halászlé fővárosából, foltból, cérnával varrt barátságok körét találod...

2017. július 11., kedd

Egy újabb örömhír



A várva várt szombat

Sziasztok!

Fogadjátok szeretettel Kovács Ilon beszámolóját és képeit az ünnepélyes zászló átadásunkról:

"Hosszúra nyúlik vissza ennek a napnak a története így csak az egy évvel ezelőtti történést mondanám....
.... amikor Gunics Klári varróstárunk a franciaországi, városunk testvérvárosába, Argentanba szervezett utazásról azzal jött haza, hogy foltkörünk egy újabb zászló varrásra kapott felkérést.
Az argentani csipkeverő hölgyek úgy gondolták, hogy az általunk varrt zászló, melyet 2016-ban készítettünk el és vándorzászló lett volna, maradjon az ő városukban, Baja város részére pedig készítsünk egy másikat, melyet ők szintén csipkéikkel díszítenek, és a mi városunké marad.


Miután tisztáztuk a részleteket, beindult a gépezet...
Baja Város Önkormányzatához fordultunk anyagi segítségért, melyet ez úton is nagyon köszönünk!
Következett az anyagvásárlás -  a legjobb helyre mentünk kettesben Klárival - Budapestre a Cserhegyis fiúkhoz....nos aki szereti a textilt és ott még nem járt, nem tudja mit hagyott ki.......
a kánaán ez, az már biztos! 
 
Aztán az anyagok beavatása, vasalás, szabás, blokkok varrása immár közösen, keddeken, néha a közös szombatokon is....majd elkészült a fehér négyzetek rendszere...közben készült a kék, és piros elem is....aztán kis kanyarok közepette a három elkészült francia elem összevarrása, kiküldése az argentani csipkeverő asszonyokhoz, aztán július 7-én délelőtt a zászló hazaért teljes pompájában....
Kocsiba be, egyik férfiemberünk lécet vág, csiszol.... kampót rak, készek a tartóelemek is....
Megérkeztek a meghívók, és mi készültünk.
És eljött július 8-a, az ünnepélyes átadás napja.

Egy másik férfiemberünk zászlót szállít, mi kipattanunk, bevisszük, elhelyezzük a paravánra, 40 fok....

A Polgármesteri Hivatalunk udvarán került sor az átadásra, ezzel együtt a Baja - Argentan városok testvérvárosi kapcsolatának 20 éves évfordulója megünneplésére is.

Foltkörünk nevében Gunics Klára „adta” át a zászlót a küldöttségből jelenlévő csipkeverő asszonyokkal városunk Polgármesterének.

E zászlónk is kapcsolatunk erősítését jelképezi és a magyar színekkel elkészült - a korábban már átadott zászló pedig Argentan városában jelzi a két város barátságát.

Sajnálom, hogy csoportunk néhány tagja nem tudott eljönni az átadásra, de tekintettel a Halfőző Fesztivál programjára, sokukhoz vendégek érkeztek.

Jó volt látni, hogy sokan odamentek a kiállított munkánkhoz, és közelről is „tanulmányozták”, „hogy is van ez” készítve.

A csipkeverő asszonyok vezetője, Anita e zászlónk készítésében részvevők részére nagyon szép textillel bevont, csipkével díszített dobozkákat adott emlékül. Igazi meglepetés volt, jól esett nagyon nekünk ez a figyelmesség, hisz mikor Klári kint járt Argentanban, mi is megleptük a csipkeverő csoport tagjait saját készítésű kitűzőkkel.

Íme néhány fotó az átadásról, remélem, hamarosan kapunk a francia vendégektől is fotókat. 

A zászló francia színei...és a motívumok magyar színei

Hal, bogrács, napfelkelte, juhász, bárka....


Népviselet, bajai híd, párta nemzetiszín szalagokkal......

Zene, cseresznye, paprika, libák, kakas.....


Elemezzük, csodáljuk....

Anita mutatja mi miért és hogyan készült...a nyelvtudás hiánya sem akadály ...


Felettünk az ég...


A kis meglepetések egy része, a többi már gazdára talált :)

 Szép nap volt. Szép volt Lányok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...