Rólunk

RÓLUNK:

Nevünket - a földrajzi elhelyezkedésünk okán - a Duna bajai mellékágától, Sugovicától kölcsönöztük, mely elnevezés a szerelmes leány, Súgó Vica balladájához kötődik. Van azonban egy kulturális magyarázata is a Sugovica szónak, ez pedig az, hogy a régi időkben a vízre jártak le az itt lakó sokacok és bunyevácok mosni, mitől is a víz koszos lett, ez horvátul annyit jelentett: "šugava voda" (azaz zavaros víz). E szavak összeolvadásából maradhatott meg a Sugovica elnevezés. Bárhogy is legyen, e név örök...

Egyenesen a halászlé fővárosából, foltból, cérnával varrt barátságok körét találod...

2015. szeptember 25., péntek

Nyári élmény - ősszel

Kedves Érdeklődők!
Fogadjátok szeretettel Kupszáné Kati leírását egy szép textil ékszerhez, melyet az idei faddi táborban kaptunk meglepetésként Acélosné Magditól.



Anyagszükséglet:
- kb. 30X30 cm-es selyem- vagy pamutvászon anyag (esetleg vékonyabb taft);
- 7 db 3-4 mm átmérőjű gyöngy;
- kartonpapír;
- az anyag színéhez illő varrócérna, amelyet a munka minden mozzanata alatt dupla szálon használunk!
- zsinór, szalag kapoccsal, vagy csúszócsomóval;
 


Lépések:
1.) A kartonpapírból kivágunk 1-1 db 6 cm-es, 5 cm-es és 4 cm-es körlapot:
















2.) A 4 cm-es körlapot 7 – szer rárajzoljuk az anyag hátoldalán a képen látható elhelyezésben. A köröknek egymástól 1-1 cm-re kell elhelyezkedniük. Úgy gazdálkodunk az anyaggal, hogy az anyag szélétől kb. 3-3 cm-re legyenek a külső körök: 

















 

3.) Fércöltéssel a köröket körbevarrjuk. 













4.) A köröcskéket összeráncoljuk, így kis bugyrokat kapunk, amelyeket átnyomunk az anyag színére, majd a visszáján többször megerősítünk. Nem szabad a munkát úgy gyorsítani, hogy egyik bugyorról „átugrunk” a másik bugyorra! Minden egyes bugyorkát külön varrunk, elcsomózunk, majd újat kezdünk.
A munka visszája

A munka eleje, sziromformákkal





























6.) Ha elkészítettük a 7 bugyorkát, akkor mindegyiknek rávarrjuk a gyöngyöt a közepére. Ezt kétféleképpen is megtehetjük:
a) simán rávarrjuk a színén a bugyor közepére;
b) a bugyorkát kicsit kiigazítjuk, majd úgy erősítjük meg cérnával, hogy négy sziromformát kapjunk, majd ennek a közepére kerül a gyöngy.



6.) A 6 cm átmérőjű kartonlapot bevonjuk és beráncoljuk anyaggal úgy, hogy a kartonlapra kb. 2 cm anyagtöbbletet számolunk. Ez lesz a medál első oldala.
 




A bordó és a szürke gyöngyös, a mustárszínű sziromformás nyakék.

7.) Az 5 cm-es kartonlapot is bevonjuk és beráncoljuk, ez lesz a medál hátlapja. A kettőt egymásra borítva összedolgozzuk apró, szinte láthatatlan öltésekkel.

A két elem összedolgozása közben selyemzsinórt illesztünk a két bevont kartonlap közé.

A Foltkör tagjainak készülő díszei






Jó munkát kívánunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...